13 Mart 2008 Perşembe

DENİZCİLİK SÖZLEŞMELERİ-1

1. Aşağıdakilerden hangisi gemilerin farklı koşul ve bölgelerde yüklendiklerinde draft ve freebord yükseklikleri ile ilgili uluslararası kuralları içerir.

A) LOADLINE 66

2. Aşağıdakilerden hangisi, bir plimsol markası üzerinde bulunan ve dış çapı 300 mm olan çemberin ortasından geçen çizgiyi gösterir?

E) Yaz Yükleme Hattı

3. (I) Yükleme hatlarının belirlenmesine yönelik kurallar, (II) Bölgeler, Alanlar ve Mevsimsel Periyodlar, (III) Sertifikalar.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, Load Line 1966 sözleşmesinin Annex-I isimli ekinde yer alan düzenlemelerle ilgilidir?

I

4. Aşağıdakilerden hangisi SOLAS’ın bölümü olan zorunlu kodlardan değildir?

ILO

5. SOLAS 74 Konvansiyonu içeriği aşağıdakilerden hangisi için asgari (en az) gerekliliktir?

D) Uluslararası Kurumlar

6. Bir gemide, can güvenliğine ilişkin bulundurulması zorunlu olan teçhizatın belirlenmesinde, aşağıdaki uluslararası sözleşmelerden hangisi en çok etkilidir ?

B) SOLAS

7. STCW Kodu kapsamında zorunlu olan kısım hangisidir?

A) Kısım A

8. Aşağıdakilerden hangisi gemi adamlarının eğitimi ve vardiya tutma standartları ile ilgili uluslararası kuralları içerir.

E) STCW 78

9. IMO tarafından yapılan sözleşmeler, genel olarak aşağıdaki gibi dört temel grup altında incelenecek olursa, International Maritime Satellite Organization (INMARSAT),1976 sözleşmesi, aşağıdaki sınıflandırmalardan hangisi ya da hangilerine dahil olur?
(I) Maritime Safety (Denizcilik Güvenliği)
(II) Marine Pollution (Deniz Kirliliği)
(III) Liability and Compensation (Sorumluluk ve Tazminat)
(IV) Other Subjects (Diğer Konular)

I

10. Denizde acil durum iletişimlerini sağlamak amacıyla kullanılmak üzere geliştirilmiş olan payroteknik (pyrotechnic) malzemelerin sahip olması gereken teknik özelliklere ilişkin asgari standartlar, aşağıdaki uluslararası denizcilik konvansiyonlarından hangisinin kapsamında öncelikli olarak ele alınmıştır?

C) International Safety of Life At Sea

11. SOLAS 74 Konvansiyonu içeriği uyarınca gemilere verilen uluslararası sertifikalar ve bunlarla ilgili sörvey ve denetlemeler konusunda sorumlu aşağıdakilerden hangisidir?

D) Bayrak Devleti

12. STCW Kodu kapsamında rehber niteliğinde olan kısım hangisidir?

B) Kısım B

13. "Specification of minimum standard of competence in crisis management and human “planları ve prosedürleri,...gibi konuların belirlenmesi ve bilinmesi ile ilgili düzenlemeler, aşağıdaki uluslararası denizcilik sözleşmelerinden hangisinin kapsamında ele alınmaktadır?

SOLAS

14. IMO tarafından yapılan sözleşmeler, genel olarak aşağıdaki gibi dört temel grup altında incelenecek olursa, Special Trade Passenger Ships Agreement (STP),1971 sözleşmesi, aşağıdaki sınıflandırmalardan hangisi ya da hangilerine dahil olur?
(I) Maritime Safety (Denizcilik Güvenliği)
(II) Marine Pollution (Deniz Kirliliği)
(III) Liability and Compensation (Sorumluluk ve Tazminat)
(IV) Other Subjects (Diğer Konular)

I

15. Gittikleri limanlarda gemilerden istenen bilgiler doğrultusunda, doküman boyutlarındaki çeşitlilikleri ve gemide harcanan kağıt miktarını azaltmak ayrıca farklı dillere tercüme sorununu ortadan kaldırmak; bu sayede de gemilerin limanlara giriş çıkış işlemleri ile ilgili bürokrasiyi azaltarak dolaşımlarını hızlandırmak amacıyla, 1965 yılında yapılmış olan uluslararası sözleşmenin kısa adı, aşağıdakilerden hangisidir?

FAL

16. Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)in EK-I’inde belirtilen petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar kaç GRT üzerindeki teknelere uygulanır.

400 GRT üzerindeki tüm tekneler

17. Deniz Kirliliğini Önleme Acil Planı (SOPEP), MARPOL 73/78 Sözleşmesinin hangi EK’i kapsamında kaç GRT’dan büyük yük gemileri için düzenlenerek gemide bulundurulması gereklidir.

EK-I, 400 GRT

18. 400 GRT’dan büyük yük gemileri için makine daireleri sintinelerinde oluşan kirlenmeyi önlemek üzere EK-I gereği bu gemilerde bulunması gerekmeyen eçhize(teçhizat) aşağıdakilerden hangisidir.

Yüklü su hattı üzerinde balast tahliyesi cihazı

19. CLC 1969 aşağıdakilerden hangisine ait bir uluslararası kısaltmadır ?

Petrol Kirliliğinin neden olduğu zararların hukuki sorumluluğuna ait sözleşme

20. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri, karadaki tesisler tarafından atılan atıklarla denizlerin kirletilmesini önlemek amacıyla yapılmış ve 30 Ağustos 1975’te yürürlüğe girmiş olan uluslararası denizcilik sözleşmesine ait kısaltmadır?
(I) LDC 1972
(II) MARPOL 78
(III) SFV 1977
(IV) MARPOL 73 OPRC 1990

E) I

Hiç yorum yok: